Маск заперечує продаж терміналів Starlink до Росії, в ГУР відреагували (оновлено)

Маск заперечує продаж терміналів Starlink росіянам

Компанія SpaceX не продає термінали супутникового інтернету Starlink до Росії.

Про це заявив очільник компанії Ілон Маск у соцмережі Х на тлі повідомлень про масове використання терміналів російськими військовими.

Інформацію про те, російські військові отримали доступ до Starlink, він назвав неправдивою.

"Наскільки нам відомо, жоден Starlink не був проданий Росії прямо чи опосередковано", – наголосив він.

Як Маск зауважив у коментарях до свого допису, навіть попри те, що "Путін називає мене розумною людиною, це не означає, що я даю йому Starlink".

A number of false news reports claim that SpaceX is selling Starlink terminals to Russia.

This is categorically false.

To the best of our knowledge, no Starlinks have been sold directly or indirectly to Russia.

— Elon Musk (@elonmusk) February 11, 2024

Своєю чергою у Головному управлінні розвідки (ГУР) Міноборони України, зауважили, що йдеться про неофіційні канали постачання терміналів супутникового зв’язку Starlink до Росії, передає Інтерфакс-Україна.

"РФ продовжує працювати через т.зв. "паралельний імпорт", а по суті – контрабанду. Так, через треті країни, ми не називатимемо конкретні країни, ця інформація потребує уточнення, але Starlink у вільному продажу на території РФ, на відкритих онлайн майданчиках", – наголосив речник ГУР Андрій Юсов в ефірі телемарафону, коментуючи заяву Маска.

Він додав, що порівняно з минулим роком зараз їх використання росіянами на лінії фронту стало "системнішим і налагодженим".

"Тобто на дані пристрої та девайси окупанти роблять ставку. Звичайно, ведеться робота щодо нейтралізації цієї загрози. Ми зараз усі загрози розкривати не будемо. Ніхто не стверджує, що офіційно йде продаж Starlink росіянам. Але сьогодні РФ не лише країна-терорист номер один, а й країна-контрабандист номер один, тому це проблема, над якою сьогодні працюють", – наголосив речник ГУР.

Раніше українські військові та ЗМІ повідомили про те, що окупанти почали використовувати термінали системи супутникового інтернету компанії Starlink, яка раніше надавала послуги зв’язку лише ЗСУ за контрактом з Пентагоном.

Пізніше про використання Starlink ворогом повідомили у Головному управлінні розвідки Міноборони. За даними радіоперехоплень, для налагодження доступу до інтернету Starlink встановили, зокрема, у підрозділах 83-ї десантно-штурмової бригади сил РФ, які діють на Донеччині.

Автор: Юлiя Недашківська

Аналитика

Теги