Понад 1,5 мільйона росіян цієї зими постраждали від відключень тепла, світла та води

вода,електрика

Колапс системи житлово-комунального господарства, що охопив Росію взимку 2024 року, залишив без світла, води та тепла 1,5 млн росіян.

За даними видання "Нова Газета.Європа", з комунальними аваріями зіткнулися 59 російських регіонів, де сталося 557 інцидентів. Число аварій підскочило в 1,5 раза, а кількість постраждалих від них громадян досягла рекорду, передає The Moscow Times.

Для порівняння: у 2018-2020 роках за весь рік кількість постраждалих не перевищувала 800 тис. осіб, а у 2019 році таких було лише 300 тис.

Число жертв комунальних аварій при цьому зросло більш ніж удвічі. Понад 100 людей загинуло через прорив труб, а 36 стали жертвами вибухів побутового газу. У липні минулого року сталася найбільша аварія у торговому центрі "Времена года", тоді від прориву окропу постраждали 46 людей та четверо загинули.

Уже в січні сталося дві великі аварії – 10 січня третину населення Омської області відключили від електрики, а на день раніше 177 тис. жителів Саратова залишилися без опалення.

Більшість аварій у Росії припадає на трубопровід, це взимку було зафіксовано понад 900 випадків, на другому місці аварії на підстанціях, вони ламалися майже 200 разів, від негоди аварії відбувалися у 158 випадках, приблизно такий самий показник і у поломок котелень.

За оцінкою Мінбуду РФ, поточний ступінь зносу трубопроводу – колосальний, потрібно замінити 60% труб, а Фонд сприяння реформуванню ЖКГ говорить про 70%. У деяких регіонах ситуація більш плачевна і майже вся міська тепломережа потребує заміни. Зі свого боку Росстат повідомляє, що з 2022 року понад 80% перебоїв теплопостачання сталося через поломки на тепломережах.

Від аварій у Росії постраждали 59 регіонів. Лідерами списку стали Свердловська, Волгоградська, Московська та Новосибірська області. Основні причини – зношування обладнання, відсутність ефективної заміни систем опалення та каналізації, а також зростання житлового будівництва, що призводить до навантаження на електромережі.

За два минулі зимові місяці в Росії було зафіксовано майже 300 аварій на теплопостачанні, ще 159 разів відключалося електрику, було встановлено 92 випадки аварій на водопостачанні та майже 50 разів були поломки каналізації.

Незважаючи на критичний знос і низку аварій, російська влада планує радикальне скорочення витрат на житлово-комунальну інфраструктуру. Згідно з бюджетом на 2024-2026 роки, фінансування сфери ЖКГ з федеральної скарбниці буде урізане більш ніж удвічі.

За три роки бюджет ЖКГ, що фінансується федеральною скарбницею, стиснеться у 2,3 раза, до мінімуму за 6 років.

Автор: Галина Ялівець

Аналитика

Теги