У Польщі заявляють, що викрили шпигунську мережу РФ – підозрюють у спробі впливу на вибори до Європарламенту

Через мережу РФ прагнула вплинути на вибори до Європарламенту, вважають, польські спецслужби

Спецслужби кількох країн ЄС, зокрема, Польщі та Чехії, викрили шпигунську мережу, фінансовану Кремлем, повідомиd Радіо Свобода 28 березня речник міністра-координатора спеціальних служб Яцек Добжинський.

За його словами, завданням російської агентури було популяризувати політику Росії в Європі та шкодити країнам і структурам ЄС передусім через поширення дезінформації, в тому числі щодо війни Росії проти України. Ціллю було, зокрема, дискредитувати Україну.

У своїй діяльності мережа використовувала інформаційний сайт Voice-of-Europe.eu. Там публікували проросійські статті, інтервʼю та коментарі щодо міжнародної ситуації.

«Цей портал був створений для діяльності на користь РФ, передусім, щоб дезінформувати, ослаблювати позиції Польщі у Євросоюзі, ослаблювати європейські структури», – сказав Яцек Добжинський.

Поширення дезінформації мало б вплинути, серед іншого, на вибори до Європарламенту.

За інформацією Агенції внутрішньої безпеки Польщі, один із фігурантів слідства – громадянин Польщі, який був близький до польських і європейських політичних кіл. Серед іншого, в Європарламенті він виконував завдання на замовлення Росії – пропагандистські, дезінформаційні, а також політичні провокації.

Під час обшуків у будинках і офісах у Варшаві та Тихах силовики вилучили документи, носії даних та гроші (50 тисяч євро і 38 тисяч доларів).

Раніше цього тижня Чехія запровадила санкції проти проросійського українського політика Віктора Медведчука, який живе в Росії, а також близького до нього Артема Марчевського і зареєстрованої в Чехії компанії Voice of Europe.

Форум

Аналитика

Теги