Національний музей історії України зібрав кошти на демонтаж «храму-МАФу» УПЦ (МП) на своїй території

Попередній кошторис для виконання робіт та вивезення сміття склав 772 тисячі гривен

Національний музей історії України за добу зібрав необхідну суму на демонтаж незаконно побудованої на земельній ділянці музею «церкви-МАФу» Української православної церкви (Московського патріархату), йдеться на сторінці музею у фейсбуці.

«Швидкість, з якою вдалося зібрати необхідну суму, свідчить про те що українське суспільство підтримує знесення самочинного церковного МАФу в історичному серці Києва – Старокиївській горі», – вказано в повідомленні.

8 квітня музей історії України оголосив збір для реалізації судового рішення від 2 жовтня 2023 року про знесення забудови. Представникам релігійної споруди був наданий час для добровільного виконання судового рішення.

У музеї повідомили, що зможуть залучити спеціалізоване підприємство, що має дозвіл на проведення робіт з демонтажу храму. Попередній кошторис для виконання робіт та вивезення сміття склав 772 тисячі гривень.

У вересні минулого року Північний апеляційний господарський суд Києва зобов’язав демонтувати Десятинний храм Української православної церкви (Московського патріархату) на території Національного музею історії України.

Суд зазначив, що «храм-МАФ» побудували без жодних дозволів. Він знаходиться в буферній зоні пам’яток ЮНЕСКО, де заборонене нове будівництво. Крім того, незаконна забудова порушує ансамбль історичного археологічного комплексу «Десятинна церква».

Споруду, яка належить УПЦ (МП), біля фундаменту Десятинної церкви у Києві збудували в 2012 році. Судова тяганина щодо незаконності зведення будівлі тривала кілька років.

Форум

Аналитика

Теги