Влада Польщі змусить всіх дітей українських біженців ходити до польських шкіл

школа

З 1 вересня 2024 року всі українські діти, які перебувають у Польщі, будуть зобов’язані піти до місцевих шкіл.

Відповідний законопроєкт готує Міністерство освіти Польщі, розповіла заступниця міністра Йоанна Муха, передає Радіо Свобода.

За її словами, після міжурядових консультацій з українськими колегами стало відомо, що в Польщі 50-60 тисяч українських дітей не охоплені польською системою освіти. Це суттєво менша кількість, ніж раніше повідомляли неурядові організації.

"Українська сторона дуже зацікавлена у тому, щоб обов’язок відвідувати польські школи українськими дітьми був впроваджений. Зі свого боку вони пропонують співпрацю і ми з цієї пропозиції скористаємося. Більша частина цієї програми вже готова, чекаємо на погодження закону і тоді офіційно поінформуємо про деталі", – повідомила Йоанна Муха.

Попередньо відомо, що для українських дітей у польських школах запровадять спеціальні уроки української мови. Для цього працевлаштують вчителів із України, для них запропонують спрощену процедуру нострифікації дипломів.

Крім того, українських дітей навчатимуть європейської інтеграції. У міністерстві освіти вважають, що ці знання їм знадобляться у світлі майбутнього вступу України до ЄС.

Читайте також: 88% українських біженців не планують повертатися ще щонайменше півроку, – дослідження

Як повідомлялося, кількість українських біженців у Польщі, які планують повернутися на Батьківщину у майбутньому, впала за рік з 55% до 38%. При цьому повертатися у найближчі півроку планують лише 13%.

Станом на червень 2023 року в Польщі були офіційно зареєстровані 975 тисяч українських біженців.

Автор: Михайло Орлюк

Аналитика

Теги