Гучні звільнення та призначення: слідом за Банковою Зеленський струсне уряд

Читать на русском

Гучні звільнення та призначення: слідом за Банковою Зеленський струсне уряд

Гучні звільнення та призначення: слідом за Банковою Зеленський струсне уряд

Зміни передбачаються у Міністерстві економіки, інфраструктури та Міністерстві закордонних справ.

Кабінет Міністрів України чекає на зміни. Зокрема, планується звільнення низки міністрів, деякі чиновники змінять свої посади. Про це «Головкому» стало відомо із власних джерел в уряді та Банковій.

Чинного віцепрем’єр-міністра з відновлення України, главу Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександра Кубракова планується усунути з посади. На його місце Офіс президента планує призначити Юлію Свириденко, яка зараз є міністром економіки України та першою віце-прем’єр-міністром України. Кубраков, який нещодавно був президентським фаворитом і навіть входив у шорт-лист кандидатів на прем’єрську посаду, випав з довіри Банкової. Однак досі користується заступництвом Вашингтона. Зокрема Посольства США в Україні. І саме цей фактор досі страхував його від звільнення.

Також Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України буде поділено на два окремі міністерства: Міністерство інфраструктури та Міністерство розвитку громад.

Замість Юлії Свириденко Міністерство економіки очолить Олександр Камишин, який наразі обіймає посаду міністра з питань стратегічних галузей промисловості України.

Джерела повідомляють, що також буде звільнено Ірину Верещук, віцепрем’єр-міністра України – міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Кадрові зміни торкнуться Міністерства закордонних справ. Замість Дмитра Кулеби відомство за попереднім планом очолить чинний перший заступник глави Офісу президента Андрій Сибіга.

До речі, віце-прем’єр-міністр з європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина також, напевно, отримає ще одну посаду в одному з міністерств.

Плани щодо кадрових змін підтверджують і в уряді, і в парламенті, і в Офісі президента. Втім, співрозмовники «Головкому» у монобільшості зазначають, що всі ці плани ротації чиновників можуть мати справу з відсутністю голосів за призначення у сесійній залі. Як варіант розглядається призначення урядом перших заступників міністрів, які після звільнення глав міністерств займуть їхні місця у статусі виконувачів обов’язків.

Зокрема, таку процедуру насамперед можуть використовувати при призначенні Сибіги до МЗС. Але керівництво монобільшості сподівається таки вирішити питання з голосами та провести роботу з нардепами до найближчих засідання Верховної Ради, які заплановані на середину наступного тижня.

Аналитика

Теги