"Укрзалізниця" повернулася до ідеї п’ятирічної давності купити 40 локомотивів в кредит у США

укрзализныця,локомотив,general,electric,тепловоз,локомотивы,тепловозы

Україна повернулася до ідеї придбати в США 40 локомотивів виробництва концерну Wabtec за кредитні кошти " Експортно-імпортного банку США" (Exim Bank).

Йдеться про кредит у розмірі $156 млн на строк 15 років, повідомили виданню Liga.net у Міністерстві інфраструктури.

"Відсоткова ставка за вказаною позикою очікується не вищою, ніж ті, що застосовуються під час залучення коштів позик міжнародних фінансових організацій, таких як ЄІБ, ЄБРР та Світовий банк", – зауважили у міністерстві.

Там додали, що втруктурування проєкту та підписання угод заплановано до кінця 2024 року.

Угода відкриває двері для співпраці України та США у сфері приватного бізнесу, зазначила під час брифінгу посол США в Україні Бріджит Брінк.

4 квітня американський Exim Bank вже схвалив транзакцію в межах угоди, додала президентка і голова правління банку Рета Джо Льюїс. За її словами, "дуже важливо, щоб локомотиви вже прямо зараз виходили на рейки та починали працювати".

Читайте також: В одному з депо "Укрзалізниці" зникли коштовні деталі для локомотивів на 10 мільйонів

Як повідомлялося, ще у лютому 2018 року "Укрзалізниця" і GE Тransportation підписали рамкову угоду вартістю близько $1 млрд про 15-річне партнерство з оновлення та модернізації рухомого складу українських залізниць. Вона передбачала постачання близько 225 локомотивів General Electric серії Evolution (з 2019 року компанія перейшла під контроль Wabtec) до 2034 року і їх довгострокове технічне обслуговування.

За першим контрактом вартістю $140 млн (з ПДВ) "Укрзалізниця" отримала 30 тепловозів. Фінансування тоді надав державний "Укрексімбанк".

У 2020 році "Укрзалізниця" планувала придбати ще 40 локомотивів General Electric, розповідав міністр інфраструктури Владислав Криклій. Але цього так і не відбулось.

У 2021 році в рамках візиту в США президент Володимир Зеленський представив план трансформації України, до якого увійшло понад 80 проектів на загальну суму $277 млрд. В рамках цього плану влада України сподівалася залучити у США кредит на суму $10 млрд для фінансуваннязакупівлі локомотивів General Electric для "Укрзалізниці".

Автор: Михайло Орлюк

Аналитика

Теги