Туск пообіцяв, що через 5 років поляки будуть багатшими за британців

Читать на русском

Туск пообіцяв, що через 5 років поляки будуть багатшими за британців

Туск пообіцяв, що через 5 років поляки будуть багатшими за британців

«У 25-ті роковини вступу Польщі до Європейського союзу поляки будуть багатшими за британців», — заявив глава уряду Дональд Туск у своїй публікації на платформі X у річницю 20-річчя вступу країни до ЄС.

У цій заяві вже засумнівався журналіст британської газети Daily Telegraph.

«У той час як ми святкуємо 20-річчя вступу до Євросоюзу, у Великій Британії йдуть бурхливі дебати, викликані прогнозом Світового банку про те, що у 2025 році дохід на душу населення в Польщі буде вищим, ніж у Великій Британії. І ось що я обіцяю: до 25-ї річниці поляки будуть багатшими за британців. Найкраще бути в Союзі!» — написав прем’єр-міністр Дональд Туск у соцмережі X.

Kiedy my świętujemy 20 років w Unii, w Wielkiej Brytanii toczy się ostra debata wywołana prognozą Banku Światowego, zgodnie z ktoró dochód на głowę bedzie w 2025 wyższy w Polsce niż w . I to obiecuję: 25 rocznicę Polacy bedą zamożniejsi od Brytyjczyków. Lepiej być w Unii!

— Donald Tusk (@donaldtusk) May 1, 2024

Чи зможуть поляки стати багатшими за британців за ВВП на душу населення до 2030 року? Британська газета Daily Telegraph у відповідь на слова Дональда Туска стверджує, що це не так очевидно, як припускає прем’єр-міністр Польщі.

За даними Daily Telegraph, ВВП Польщі на душу населення становить 23 000 доларів, що вдвічі менше, ніж у Великій Британії. ВВП має зростати більш ніж на 3% на рік, щоб Польща наздогнала Велику Британію через 5 років, чого за прогнозами не станеться.

Якщо взяти до уваги паритет купівельної спроможності (ВВП з ПКС), яка враховує співвідношення заробітків до вартості життя, поляки вже багатші за британців, принаймні, за даними британської газети. За словами автора статті Джеремі Уорнера, ВВП із ППС у Польщі вже становить 49 000 доларів, а у Великій Британії — 47 тисяч.

Аналитика

Теги