У РФ заявили про атаку дрона на завод у Башкортостані – це понад 1000 кілометрів від кордону України

Момент удару безпілотника — знімок екрану з відео

У Росії на підприємстві «Салаватнафтооргсинтез», що належить «Газпрому», у місті Салават у Башкортостані вдень 9 травня виникла пожежа. Як повідомила низка телеграм-каналів, зокрема Mash і Baza, причиною цього стало влучання безпілотника. Згодом про атаку безпілотника повідомив голова Республіки Башкортостан Радій Хабіров. Постраждалих, за попередніми даними, немає.

«Безпілотник здійснив атаку на промзону міста Салавата, після якої сталося задимлення в районі однієї з установок підприємства «Газпром нафтохім Салават». Підприємство працює у штатному режимі», – сказав Хабіров.

За даними Baza, безпілотник вдарив в установку каталітичного крекінгу. «Займання невелике, тому евакуйовувати працівників не стали, завод працює у штатному режимі», – пише канал, публікуючи кадри того, що сталося.

Це перша подібна подія у Башкортостані від початку російського повномасштабного вторгнення в Україну. Від кордону України до Башкортостану – понад 1000 кілометрів. Офіційно російська влада поки не стверджує, що безпілотник був українським. Раніше, як стверджувалося, українські безпілотники вже завдавали ударів по об’єктах у таких віддалених регіонах Росії, як Вологодська, Нижегородська області чи Татарстан.

Впродовж останніх місяців почастішали атаки безпілотників на нафтопереробні заводи Росії. Київ підтвердив причетність до частини з них. Ці ​удари, ймовірно, є частиною спроби зменшити постачання палива російським військовим, а також могли б скоротити доходи від експорту, які Москва використовує для фінансування війни.

Наприкінці березня стало відомо, що внаслідок атак на НПЗ у Росії виробництво бензину до кінця березня скоротилося за річними показниками на 14%, а дизельного пального – на сім відсотків.

За даними розвідки Британії, станом на 23 березня Росія втратила щонайменше 10% потужностей своєї нафтопереробної галузі через повітряні удари безпілотників. Лондон вважає, що ці удари спричиняють фінансові втрати для Росії, впливаючи на її внутрішній паливний ринок.

Форум

Аналитика

Теги