В ISW оцінили наслідки ударів по кораблях ЧФ РФ у Криму

Читать на русском Read in English

В ISW оцінили наслідки ударів по кораблях ЧФ РФ у Криму

В ISW оцінили наслідки ударів по кораблях ЧФ РФ у Криму

Український удар по тимчасово окупованому Севастополю (Крим) увечері 23 березня був націлений на більшу кількість кораблів Чорноморського флоту РФ і завдав більших збитків, аніж повідомлялося спочатку. Серйозні ушкодження отримав великий десантний корабель "Ямал", також "бавовна" зачепила розвідсудно "Іван Хурс".

Про це йдеться у зведенні Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War, ISW). Там переконані, що подібні ураження утримуватимуть російські сили від передислокації кораблів до Севастополя та західної частини Чорного моря.

Головне управління військової розвідки (ГУР) 25 березня заявило, що українські війська вразили великий десантний корабель "Ямал", який 23 березня був пришвартований в районі судноремонтного заводу ЧФ у Севастополі. Удар проробив дірку у верхній палубі судна, змусивши російських моряків безперервно відкачувати воду.

Офіційний представник ВМС України капітан третього рангу Дмитро Плетенчук додав, що того ж дня український удар по центру зв’язку Чорноморського флоту завдав значних збитків і втрат, які можуть ускладнити функціонування ЧФ. Адже цей пункт підтримував спільну діяльність флоту, а також, можливо, відповідав за його постачання, поточний ремонт та інші важливі функції.

У Чорноморського флоту великі проблеми: в ISW оцінили наслідки ударів по кораблях окупантів у Криму  qkxiqdxiqdeihrant

За словами Плетенчука, також Сили оборони вдарили по розвідувальному кораблю "Іван Хурс", але поки що українські офіційні особи перевіряють дані про його пошкодження.

Заступник начальника ГУР генерал-майор Вадим Скібіцький заявив, що українські сили використовували військово-морські безпілотні апарати Magura V5 для ударів по російських кораблях. Він наголосив, що ці українські військово-морські безпілотники стають дедалі потужнішими та точнішими. Ці ж морські дрони захисники використовували для ударів по кораблях ЧФ РФ класу "Акула" та "Серна" у листопаді 2023 року, корвету "Івановець" й десантному кораблю "Цезар Куніков" у лютому 2024-го, а також ВДК "Сергій Котов" у березні 2024-го.

Плетенчук та офіційна представниця ОК "Південь" Наталія Гуменюк заявили, що російські війська останніми місяцями рідко використовували ракети "Калібр", оскільки військово-морська база Чорноморського флоту в Севастополі є єдиною, яка має інфраструктуру, необхідну для перезарядки цих ракет на кораблі, здатні їх використовувати.

"Ми продовжуємо вважати, що українські удари по кораблях та інфраструктурі ЧФ РФ продовжуватимуть утримувати російські сили від передислокації суден до Севастополя та західної частини Чорного моря й ускладнять здатність ЧФ максимізувати свої бойові можливості", – зазначили в ISW.

Аналитика

Теги