Схема в "Укргазвидобуванні" на 200 мільйонів: Суд відпустив підозрюваного під заставу 240 тисяч гривень

укргаздобыча

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) обрав запобіжний захід одному з учасників злочинної схеми, яка завдала 211 млн грн збитків держкомпанії "Укргазвидобування", у вигляді застави у розмірі 242,24 тис.₴

Про такий запобіжний захід для підозрюваного просив прокурор, повідомляє пресслужба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП).

Також на особу покладені відповідні процесуальні обов’язки.

САП не уточнює прізвища підозрюваного, зазначаючи, що він є чинним посадовцем "Укргазвидобування".

Як повідомлялося, на початку березня НАБУ повідомили про підозру колишньому та чинному посадовцям "Укргазвидобування" в організації корупційної схему під час видобутку природного газу на родовищах державної компанії.

За даними видання "НафтоРинок", один з підозрюваних – Євген Сташенко, який працював в "Укргазвидобуванні" разом з Максимом Вітиком (нині – директор з розвідки та розробки у держкомпанії).

Читайте також: У Харкові розікрали 160 мільйонів, виділених на відновлення міста

За даними слідства, у 2019-2020 роках АТ "Укргазвидобування" провело конкурс та уклало договір про надання послуг з підвищення видобутку природного газу на родовищах товариства у Карпатському регіоні з румунською компанією Expert Petroleum Solutions SRL.

За ним підрядник мав здійснювати базовий та підвищений видобуток газу. При цьому вартість базового видобутку 1 кубометру газу мала бути в 3-4 рази нижчою за вартість підвищеного видобутку, а обсяг – фіксованим. Проте посадовці "Укргазвидобування" протиправно зменшили норму базового видобутку газу, що призвело до збільшення показників підвищеного видобутку, за який товариство мало розраховуватися за значно вищим тарифом.

Проте, за даними слідства, посадові особи "Укргазвидобування" шляхом внесення змін до конкурсної документації знизили норму базового видобутку природного газу на 750 млн куб м за 15 років потенційної дії договору.

Крім того, до договору додали умову, згідно з якою розрахунок помісячних показників базового видобутку протягом терміну дії договору мав спиратися на обсяги такого видобутку "Укргазвидобуванням" протягом 2020 року, які самі ж посадові особи держкомпанії заборонили підвищувати власним працівникам.

За даними НАБУ, вказані дії призвели до необґрунтованого та штучного зростання частки газу підвищеного видобутку, за який "Укргазвидобування" мало розраховуватися за значно вищим тарифом. Таким чином, за період з жовтня 2020 року (коли родовища були передані в управління підряднику) до листопада 2023 року "Укргазвидобуванню" заподіяно збитків на суму 211 млн₴

"За "успішну" реалізацію проєкту відповідальний посадовець АТ "Укргазвидобування" отримав премію у подвійному розмірі місячної заробітної плати. Надалі, покинувши територію України після початку повномасштабного вторгнення рф, він працевлаштувався керівником з розвитку бізнесу в компанію, яка перемогла у конкурсі", – додали у НАБУ.

Автор: Михайло Орлюк

Аналитика

Теги